Wat ging er aan vooraf


Zingen doe ik al graag vanaf dat ik nog klein was.
Ik kon soms gewoon niet stoppen en lag dan zelfs in mijn bed nog te zingen.


Mijn oma was ook heel veel met muziek bezig,
zij heeft mij gestimuleerd en geïnspireerd.

Ik wilde heel graag samen met anderen zingen, maar de koren die er toen waren spraken me niet aan. Totdat in 1999 "Local Heroes" opgestart is. Dat was het! Een koor dat populaire muziek zingt, zoals Lay down van Melanie, Mr. Blue Sky van Electric Light Orchestra en Bohemian Rapsody (7-stemmig!) van Queen. Later is er nog "Local Heroes 2" geweest, waaruit "Vocal Band Flash Back!" ontstaan is. 

Samen zingen in een groep vind ik heel fijn, maar omdat ik me steeds minder prettig ging voelen bij de competitie-sfeer, ben ik ermee gestopt. Als je het samen zingen belangrijker vindt dan de optredens die eraan verbonden zijn, moet je een andere keuze maken en dat heb ik gedaan.

Ik ben in de tijd van "Local Heroes" en "Flash Back" heel intensief met muziek bezig geweest en heb er ook veel van geleerd. En dan bedoel ik niet noten lezen, maar vooral luisteren naar de muziek en naar elkaar, samen zingen, tweede stem zingen, elkaar ondersteunen, enzovoort. 
En ik heb er een hele fijne vriendschap aan over gehouden.

Het zingen van mantra's heb ik voor het eerst ontdekt via Hans Dee, de yogadocent waar mijn man naar toe ging. Hij kwam op een gegeven moment enthousiast thuis en vertelde over de mantra's die hij daar gezongen had (o.a. Gate gate). Die bleken op een cd van Henry Marshall and the Playshop Family te staan en die hebben we dan ook aangeschaft. Vervolgens stonden we samen mantra's te zingen tijdens het afwassen.

Ter ere van hun 20-jarig jubileum (5 maart 2000) hebben Hans en Ria Dee een bijeenkomst georganiseerd met Bhakti Music. Het samen zingen met hen was een bijzondere ervaring en om dat thuis ook te kunnen doen, hebben we ook hun cd aangeschaft.  

Ook hebben we nog een korte tijd mantra’s gezongen bij Jenny en Karel thuis, in Hoek. Daarna viel het een beetje stil bij ons.

Wel ging ik zo nu en dan naar Ditte de Muynck. Zij doet regelmatig dans- en stemdagen en maakt gebruik van de kracht van de helende stem. Een bijzonder, mooi en liefdevol mens.  (klik hier voor haar website)

Toen kwam de zomer van 2010. Ik liep al een paar jaar te denken dat het heel leuk zou zijn om op de camping, waar wij een seizoensplaats hebben, mantra’s te zingen met de mensen die dat willen. Het heeft even geduurd voordat ik het aandurfde, maar die zomer is het ervan gekomen en ik ben blij dat ik het gedaan heb. Het was niet alleen fijn om te doen, maar ik kreeg ook hele lieve reacties van de mensen die meegedaan hebben. (klik hier om ze te lezen)

En vanuit die ervaring vind ik het fijn om samen met jullie mantra’s te zingen.  

 

februari 2011